Introverte moeders van Nederland, verenigt u (apart)

Shirley Visser is blogger. En introvert. En wanneer ze haar eerste kindje krijgt, wordt ze op allerlei nieuwe manieren geconfronteerd met deze eigenschap. Ze schreef er een boek over, een handleiding voor de introverte (en/of hoogsensitieve) moeder. Een boek dat heel veel moeders (en vaders) het leven makkelijker gaat maken.

Ik redigeer veel boeken, en soms komt er zo’n mooi boek voorbij dat ik daar wat over wil delen. Want het leuke aan dit werk is dat ik er zelf ook weer van leer en geïnspireerd raak. Ik herkende heel veel van mezelf in De introverte moeder.

Schoolpleinvrees

Ik heb ook best veel introverte trekjes, en toen ik een kind kreeg – zeker toen hij naar school ging  kwam er een hele lijst aan nieuwe uitdagingen bij. Situaties waarin ik me liever niet wilde begeven, maar die onvermijdelijk leken. Een hele herkenbare voor mij: ik voelde me, net als Shirley, ongemakkelijk op het schoolplein. Verplicht bij een groepje ouders gaan staan en small talk maken terwijl ik eigenlijk alleen maar mijn zoontje wilde ophalen. Ik werd zenuwachtig van die koetjes en kalfjes, ik wilde liever in mijn eigen bubbel blijven. Maar ik deed toch maar mee, want wilde niet overkomen als arrogant of ongeïnteresseerd. Soms liep ik er echt op leeg. (Tekst loopt door onder afbeelding.)

Blijf in je bubbel

Shirley adviseert om juist te doen wat goed is voor jou, dus als je geen behoefte hebt aan een praatje, dan doe je dat gewoon niet. Je loopt nog een rondje, of je pakt je telefoon en gaat een stukje verderop staan. Wat was dat bevrijdend om te lezen! Het is helemaal oké om niet mee te doen, je MAG voor jezelf kiezen. En als ze je dan arrogant vinden, dan is dat maar zo. Voor sommigen misschien een open deur, voor mij een eyeopener, ook al is mijn zoon de schoolpleinfase inmiddels al lang gepasseerd.

Een ander mooi voorbeeld is me-time. Als jonge moeder, ­­ook nog net begonnen als freelance tekstschrijver en redacteur, wilde ik ALLES goed doen. Dus: altijd gezonde, verse maaltijden op tafel zetten; een vrolijke moeder zijn; zorgen dat het huis schoon was; een sociaal leven onderhouden; leuke opdrachten binnenhalen; een leuke vrouw zijn voor mijn man. Ik hield veel te weinig rekening met mezelf en mijn behoeften. Ik had me-time nodig om rustig wat te lezen, te wandelen, even langs te gaan bij een vriendin, of naar yoga te gaan. Maar die dingen stonden altijd onderaan mijn to-dolist. Nee, het was nog erger: eerlijk gezegd kwamen ze niet eens voor op die lijst.

Zet het letterlijk in je agenda!

Shirley heeft een heel praktische oplossing: plan die me-time momenten gewoon in. Het klinkt misschien zo voor de hand liggend, maar je moet het wel doen! Dus zet het letterlijk in je agenda en plan de rest eromheen. Het heeft mij heel wat jaren gekost voordat ik die ruimte echt durfde in te nemen. Maar ik weet nu dat juist die momenten ervoor zorgen dat ik vervolgens weer die goede moeder/vrouw/schrijver/etc./etc. kan zijn.

Ik weet zeker dat er heel veel jonge moeders zijn die in deze valkuil vallen: op alle fronten perfect willen zijn en daarin jezelf compleet voorbij lopen. En als je dan ook nog introvert bent, en/of hoogsensitief, dan liggen overprikkeling, uitputting, een slecht humeur of extreme boosheid op de loer. Weg is die leuke moeder, die fijne partner, die creatieve schrijver. Langzaam maar zeer verander je in een hoopje ellende (ja, dat weet ik uit ervaring).

Herken je jezelf hierin? Dan zou ik het zeker lezen. Het is heel praktisch (Shirley geeft heel veel bruikbare tips), eerlijk, en bij vlagen hilarisch.

Vanaf woensdag 28 april verkrijgbaar. Support your local bookstore!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *