Wat zou Frida doen?

Ik mag vaak aan leuke projecten werken, en natuurlijk komen er ook weleens mindere opdrachten voorbij. Maar voor Kosmos Uitgevers mocht ik onlangs toch wel weer een juweeltje redigeren.

Al sinds ik op mijn negentiende voor het eerst in Mexico-Stad kwam, ben ik gefascineerd door Frida Kahlo. En hoewel ze toen – we spreken hier over de jaren ’90 – al heel bekend was, en haar geboortehuis La Casa Azul (tegenwoordig een museum) al druk werd bezocht, was ze nog niet uitgegroeid tot het icoon dat ze tegenwoordig is.

De Fridapop

Tegenwoordig is Frida overal: op koffiemokken, tassen, badhanddoeken, koelkastmagneten. Er is zelfs een Frida-Barbiepop (ik vermoed dat Frida dit zelf erg bedenkelijk had gevonden). Haar alomtegenwoordigheid heeft ervoor gezorg dat zelfs mensen die zeggen haar niet tekennen, toch haar portretten herkennen. De donkere, mysterieuze vrouw met de unibrow. Altijd gehuld in traditionele Mexicaanse dracht en met fleurige bloemen in haar gevlochten haar.

De geheime badkamer

Ik had al eens een uitgebreide biografie over Frida gelezen. Dus ik verwachtte niet in dit boek nog nieuwe informatie tegen te komen. Maar: in 2004 werd in La Casa Azul een badkamer geopend die sinds Frida’s dood in 1954 afgesloten was geweest. En daar lag een schat aan persoonlijke bezittingen : kleding, cosmetica, de korsetten (die ze moest dragen vanwege haar beschadigde rug en bekken), persoonlijke brieven en foto’s, zelfs haar kunstbeen. Zo kwam heel veel nieuwe informatie over Frida aan het licht. Zo schreef ze prachtige kwetsbare brieven aan vrienden, die tegelijk doorspekt waren met haar nogal duistere grappen. Prachtig toch?

Maar wat zou Frida dan doen?

De titel verwijst naar de aard van het boek: het is geen biografie, maar een zelfhulpboek waarin de auteur Arianna Davis je helpt om typische Frida-kwaliteiten in jezelf naar boven te halen: veerkracht, creativiteit, autonomie, het vermogen om te gaan met pijn, teleurstelling en verdriet. Maar ook het vermogen om intens te genieten en het leven ten volle te leven.

Mocht je dit mooie boek willen kopen, denk dan aan je lokale boekhandel. Die heeft het niet zo makkelijk gehad de laatste tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *