Finding your inner selfie

04zINSTGRAM1-articleLarge

 

Onlangs is het woord ‘selfie’ door Van Dale gekozen tot woord van het jaar. Voor wie het nog niet wist: een selfie is een foto die je met je telefoon van jezelf maakt. En vervolgens deelt via social media, vooral via Instagram.

Narcisme

Ook in de yogawereld zijn selfies populair, zo las ik in Trouw. Yogi’s willen de wereld laten weten wat ze kunnen: kijk mij eens met mijn mooie lichaam, in deze hippe yogakleren deze ontzettend moeilijke houding doen! Dat lijkt een paradox: is het doel van yoga juist om het ego niet aan te spreken? Je naar binnen te keren? Waar komt dit narcisme dan vandaan?

Oosterse gymnastiek

Met name in de VS is yoga een geworden waarin veel geld omgaat, zie ook dit mooie artikel in de Huffington Post. Yoga is hip en hot. In de lessen ligt meestal de nadruk op de houdingen, niet op de filosofie. Veel docenten hebben geen kaas gegeten van de Yoga Sutra’s van Patanjali of andere yogageschriften. Zo is yoga, een levenswijze, verworden tot een soort rustige gymnastiek met een oosters tintje.

Een glimp van de stilte

Dat is jammer, maar laten we het niet te hard veroordelen. Het is goed als mensen zich bezighouden met yoga, ook al is het for the wrong reasons. Wie weet vang je tijdens een ‘oppervlakkige’ yogales toch een glimp op van de stilte aan de binnenkant. En die glimp kan het begin zijn van het yogapad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *